Новини

30 січня 1992 року Україна та Іспанія встановили (насправді- відновили) дипломатичні відносини.

30.01.2017 року, від імені іспанського Уряду, була опублікована заява з приводу 25-річчя тої події у якій окремо йдеться про українців Іспанії: “…завдяки міцним спільним інтересам,- зокрема, тим, що представляє численна українська спільнота в Іспанії, яка є прикладом інтеграції в нашій країні” — написали в іспанському МЗС побажавши “дружньому українському народові миру, добробуту і благополуччя”

ivu1

«Сприймаємо з максимальною симпатією повернення України до Європи» – заява іспанського МЗС в 1992 році

Україна не була незнайомкою для іспанців до 1991 року. Але політично нас сприйняли окремісними після Всеукраїнського референдуму 1 грудня.

На початку січня 1992 року іспанський прем’єр – соціаліст Феліпе Гонсалес (1982-1996), виступаючи перед дипломатами своєї країни, заявив, що «іспанським пріоритетом в Східній Європі є Росія, Україна та Румунія». Формальне встановлення дипломатичних відносин було лише питанням погодження графіків міністрів обох країн та відбулося 30 січня того року, в Празі.

Цей вказаний «пріоритет» Іспанії стосувався, зокрема, підходу до відкриття посольств – маючи перед собою панораму двох десятків нових країн.

Через кілька днів після встановлення дипломатичних відносин до Києва прибули посадовці МЗС Іспанії для підготовки відкриття посольства. Так, у серпні 1992 року в українській столиці розпочало функціонування перше відкрите на теренах екс-радянських республік постійне дипломатичне представництво Іспанії.

Посольство України в Іспанії було відкрито в червні 1995 року. Спершу воно розміщувалося в офісному приміщенні в центрі Мадриду (представництво очолював Олександр Гнєдих), а згодом, за роботи першого призначеного посла - Олександра Тараненка, було придбано будинок під посольство та консульський відділ. Відтак, українська дипломатична присутність в Іспанії поширилася з відкриттям Генерального консульства України в Барселоні та Консульства України в Малазі, на чому точно не варто зупинятися…

ivu2

Євген Коноплянка, з вікна консульства України в Малазі

Особливо знаковими, для пригадання у цей день, є слова іспанського міністра Ф.Фернандес-Ордонєса, сказані ним під час візиту до Києва, в квітні 1992 року: «Іспанія розглядає Україну ключовою для стабільності в Європі, ми хочемо підтримувати якнайкращі відносини (між нашими державами). Сприймаємо з максимальною симпатією повернення України до Європи… Україна, повністю європейська держава, має право йти своїм шляхом. Хочу запевнити про співпрацю, солідарність та допомогу Іспанії в цій непростій справі відновлення української ідентичності».

ivu3

Тоді ж Україна отримала від Іспанії кредит у 250 мільйонів доларів на придбання іспанських товарів чи послуг.

ivu5

Починаючи з 1994 року, Дипломатична академія МЗС Іспанії прийняла на навчання півдесятка українських дипломатів. Троє з них - В’ячеслав Баранов, Олег Власенко та Олександр Хрипунов - з часом були призначені на представницькі посади України в Іспанії.

Підпис: Олег Власенко – в.о. посла України в Іспанії в 2004-2006 рр. та чинний керівник консульства в Малазі – в 1996 році отримує з рук королів Хуана-Карлоса та Софії диплом про завершення іспанської дипломатичної академії.

Королівське запрошення відвідати Мадрид з офіційним візитом отримував ще в 1992 році, Леонід Кравчук. Але першим, і наразі єдиним, Президентом України, що відвідав Іспанію, став Леонід Кучма - в листопаді 1996 року.

Під час цього державного візиту було підписано п’ять важливих двосторонніх угод. На політичному рівні слід відзначити Договір про дружбу і співробітництво між Україною та Іспанією (виконання якого можна аналізувати окремо і ставити запитання). Для громадян обох країн важливою є Угода про соціальне забезпечення (втім, на сьогодні очікує підписання нова угода з цього приводу).

ivu6

Тоді глави обох держав щедро обмінялися державними нагородами. Як видно на фотографії, президент Кучма нагородив короля Хуана-Карлоса де Борбона Орденом Ярослава Мудрого І ступеня. Цією ж відзнакою (на той час – найвищою державною нагородою України для українців та іноземців) було нагороджено і королеву Софію Грецьку.

З іспанського боку, уряд країни постановив, а іспанський король вручив Леоніду Кучмі вищий ступінь Ордена «За цивільні заслуги», а Людмилі Кучмі – дамський (жіночий) ступінь цього ж ордена. Більше того: другим ступенем Ордена «За цивільні заслуги» (Великим Хрестом) було нагороджено міністра закордонних справ Геннадія Удовенка та… тодішнього главу Адміністрації Президента України Дмитра Табачника.

ivu7

З Мадриду розпочиналася й атлантична інтеграція України.

У 1997 році президент Кучма підписав Хартію про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, сидячи між іспанцями - Хосе-Марією Азнаром, консервативним прем’єр-міністром Іспанії (1996-2004), та Хав’єром Соланою, генеральним секретарем НАТО.

ivu8

З 2005 року почесним консулом України у Валенсії – єдиним на Іспанію – за згодою призначений видатний іспанський юрист Луїс-Міель Ромеро Вільяфранка. На фото – з президентом Віктором Ющенко. Слід зазначити, що, з нагоди 25-річчя Незалежності України, наше посольство представило Л.М.Ромеро Вільяфранка до державної нагороди (але відзначення не настало).

У 2007 році тодішній міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк, відвідуючи Іспанію, подякував за прийняту нижньою палатою іспанського парламенту постанову про вшанування пам’яті жертв Голодомору. Події 1932-33 років в Україні визнані геноцидом на рівні автономних областей Країна Басків, Каталонія та Балеарські острови, а також окремих муніципалітетів, до чого зокрема доклався тодішній Генконсул України в Барселоні Юрій Клименко разом з українськими асоціаціями.

У літописі дипломатичних відносин двох країн нагородження українського політика іспанською державною нагородою повторилося лише в 2010 році, за прем’єрства соціаліста Хосе-Луїса Р. Сапатеро (2004-2011). У березні того року, іспанський посол вручив Петру Порошенку Великий Хрест Ордена «За цивільні заслуги» – на визнання видатних зусиль у розбудові відносин між Україною та Іспанією.

ivu9

Як міністр закордонних справ України, Петро Порошенко відвідав Іспанію у січні 2010 року. Втім, перший офіційний візит Петра Порошенка до Мадриду та зустріч з королями мав місце ще в 2005 році, коли нинішній Гарант був секретарем РНБО України.

Невдовзі після візиту Порошенка-міністра, українсько-іспанська договірно-правова база поповнилася угодою про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія, на чому активно стояла Федерація українських асоціацій Іспанії. Для порівняння, росіяни в Іспанії досі очікують на можливість такого права…

За ці роки Україну відвідали глави парламенту, низка іспанських міністрів та високопосадовців. Незважаючи на те, що офіційного візиту іспанських глав держави чи уряду до України наразі не відбулося, принц Феліпе та принцеса Летісіа (з 2014 року – королі) очолювали в Києві «групу підтримки» національної футбольної збірної Іспанії в фіналі Євро-2012, а з ними – і консервативний прем’єр-міністр Маріано Рахой (з 2011 року й досі).

ivu10

13 березня 2014 року іспанські парламентарі символічно проявили підтримку нашій державі, про що писали іспанські видання. Того дня посол України Сергій Погорельцев відвідував нижню палату парламенту Іспанії. На оголошення про присутність українського амбасадора в гостьовій ложі зали засідання депутати відповіли тривалими оваціями. Кількома днями перед цим, інтерв’ю С.Погорельцева з приводу захоплення Криму заповнило вечірній телеефір іспанського національного каналу.

На запит українського посольства, у вересні 2014 року, Іспанія доправила до Києва спеціальним військовим рейсом дві тонни допомоги – 300 шоломів та 500 бронежилетів – Збройним силам України.

Візит глави іспанського МЗС Хосе Мануеля Гарсіа-Марайо до Києва, у лютому 2015 року, іспанська преса назвала «поїздкою, що доводить, що Іспанія підтримує Україну». В рамках візиту, іспанський міністр також взяв участь у черговому українсько-іспанському бізнес-форумі.

ivu11Міністри Х.М. Гарсіа-Марайо та П. Клімкін

Минулі роковини встановлення дипломатичних відносин ставали нагодою і для громадсько-наукової оцінки розвитку та перспектив партнерства: до 15-річчя – були напрацьовані висновки та рекомендації робочої групи «Україна-Іспанія» в Барселоні; до 20-річчя – Центром Разумкова та іспанським Інститутом міжнародних питань і зовнішньої політики було видано працю «Українсько-Іспанський стратегічний діалог».

Крім жвавого політичного діалогу, як зазначає офіційна довідка іспанського МЗС про Україну, «двосторонні українсько-іспанські відносини посилені гуманітарним чинником громадських програм по прийняттю в іспанські сім’ї дітей з України на літній період, а також – присутністю значного поселення громадян України в Іспанії, які доклалися до розвитку нашої країни та повністю інтегровані в суспільство».

ivu12

Президент Федерації українських асоціацій Іспанії Михайло Петруняк з Маріано Рахоєм - тодішнім (2006 р.) кандидатом, а нині діючим головою іспанського уряду.

А ще, в різних провінціях Іспанії налічується з десяток вулиць, що носять назву на честь України («Укрaїна»). У 2006 році у передмісті Барселони встановлено пам’ятний знак катастрофі на ЧАЕС. До 200-річчя Великого Кобзаря, в Алкалі де Енарес, місті народження Сервантеса, українцями започатковано «садок вишневий» з 47 дерев та відкрито пам’ятний знак Тарасу Шевченку.

До 400-річчя смерті Мігеля де Сервантеса, за ініціативи Українського товариства Університету Валенсії та підтримки Асоціації іспаністів України, в Державному історико-культурному заповіднику Нагуєвичі було відкрито барельєф автору повісті про Дон Кіхота (за український кошт).

ivu13

Нардеп Богдан Матківський, директор заповідника Ореста Резекулова, міністр Культури Євген Нищук та Андрій Якубув з Іспанії - на відкритті барельєфу Сервантесу (бронзовий) в українській галявині Світової літератури, Нагуєвичі, серпень 2016 р.

Подальшої наснаги для побудови українсько-іспанської дружби може додати й те, як Іван Франко, в 1892 році, представляв українцям Іспанію у вірші…

ivu14

Насамкінець – символічно, що, 24 серпня 2016 року, парад Незалежності на Хрещатику разом дивилися Посол Іспанії в Україні Херардо А. Буайо Оттоне та Посол України в Іспанії Анатолій Щерба.

І погляди ці – у майбутнє відносин. Спільними зусиллями?

Член Президії УВКР-Андрій Якубув. Мадрид